Att vårda skor

Vård av läderskor

guide kostymskor

Vård för lädret:

För kängor och grövre skor. Använd Bäckmans Skofett och applicera med borste ett tunt lager över hela skon som får stå och dra 20-40 minuter. Borsta sedan med samma borste bort allt överflöd. Detta impregnerar och vårdar lädret på bästa sätt och går verkligen in på djupet. Lämnar en något matt och kladdig finish som går bort efter lite användning. Gör detta ca 4-5 gånger per år.

För skor i kalvskinn eller liknande med högre glans. Använd Saphir Renovateur eller Saphir Läderbalsam några gånger om året för att se till att lädret inte blir torrt. Följ anvisningen på produkten för bästa resultat. Dessa produkter lämnar en blank och fin yta utan kladd.

Puts av lädret:

 

För bästa resultat, genomför följande steg:

  1. Borsta av dina skor ordentligt med en tagelborste eller genomför en grundlig tvätt om skorna är väldigt smutsiga
  2. Applicera ett lager skokräm (Saphir Creme 1925 Deluxe Pommadier) enligt anvisning på burken och låt sitta 20 minuter
  3. Borsta med tagelborste ordentligt. redan nu kommer du se en tydligt förbättrad finish
  4. Om du önskar ett maximalt skydd och ännu mer glans – applicera nu en hårdare polish (1925 pate de luxe) i ett tunt lager över hela skon och låt sitta 20 minuter
  5. Borsta med tagelborste ordentligt. Gå sedan över hela skon med putsduk eller putsvante.
  6. Önskas en så kallad “spit shine” så appliceras Saphir Mirror Gloss över partier på skon som inte rör sig vid användning, dvs tåpartiet och runt hälen och putsas försiktigt med putsduk i små cirklar till önskad glans. Detta steg kräver övning och resultatet beror helt på hur hårt man trycker, hur mycket polish man använder och värmen man kan arbeta upp. Rekommenderar shoegazing.se’s guide för detta som du kan läsa här.

Att tänka på

Alla skor mår bra av att få vila. Helst ska man ha tre till fyra par bra skor som man skiftar mellan så att alla skor får vila mellan användningarna. Det viktiga är hur som helst att skorna får torka ordentligt mellan varven. Det går att skynda på denna process genom att använda skoblock i cederträ som har en absorberande effekt och håller kraftiga gångveck borta.

Om dina skor är väldigt smutsiga eller blöta när du kommer hem så är det en god idé att snabbt borsta bort smutsen med en skoborste direkt, alternativt en lätt fuktig trasa.

Vård av mockaskor

Vård av mockaskor

Vård av mockan:

Borsta mockan med en mockaborste (Brookman mockaborste) för att få bort damm och för att rugga upp tillplattat eller ojämn mocka. Vid behov kanske en gång i veckan eller lite grann varje gång efter bruk.

Skydd av mockan:

Spraya skorna med Super invulner för att skydda mot väta och smuts. Närmare en gång i månaden, oftare om vädret är dåligt och du borstat med mockaborsten.

Gör mockaskorna snyggare:

Lämna in skorna till oss för en tvätt, eller tvätta dem själv med Omninettoyant, spraya därefter skorna med en passande mockaspray med färgpigment. Putsa randen på skorna med pigmenterad skokräm eller kantfärg, akta mockan.

Att tänka på

Variera mellan olika skor, när skor används blir de fuktiga av fötterna. Mockan vill ha minst en dag att återhämta sig innan de används igen. Användning av fuktiga skor tär mer på materialet så att de spricker snabbare. Skoblock i trä hjälper till att suga upp fukten från skon, samtidigt som de håller formen på skorna snygga.

Om skorna är blöta eller smutsiga när du kommer hem, borsta av med en mockaborste, låt lufttorka.

Vård av lädersneakers

Vård av lädersneakers

Variera mellan olika skor, när skor används blir de fuktiga av fötterna. Lädret vill ha minst en dag att återhämta sig innan de används igen. Användning av fuktiga skor tär mer på lädret så att de spricker snabbare. Skoblock i trä hjälper till att suga upp fukten från skon, samtidigt som de håller formen på skorna snygga.

Om skorna är blöta eller smutsiga när du kommer hem, borsta av med en borste eller torka dem med en lätt fuktig trasa.

Vård för lädret:

Det bästa för lädret är kräm, läderbalsam ger både näring och skydd för skorna, impregneringsspray ger bara ett skydd, utan att vårda materialet. Läderbalsam kan du applicera med en putsduk.

Puts av lädret:

Använd skokräm i rätt färg för att göra skorna snyggare vid behov

Applicera Saphir creme de luxe i närmast färg till dina skor, låt det suga in i lädret några minuter, borsta sedan upp en glans med en tät skoborste.

Köp skor i vår e-butik

Högkvalitativa skor från Loake, R.M.Williams m.fl.