Tips

På denna sida kan du läsa tips på hur du förlänger livet på dina skor. Att ta hand om sina skor på ett bra sätt förlänger skornas livslängd. Vi har tagit fram några grundtips för skovård.

Skovårdsprodukter hittar du i vår skovårdsshop, eller i vår butik.

Nya skor

När dina skor är nya är de inte impregnerade mot smuts och väta. Ett tips är att putsa med skokräm, fetta in eller impregnera skorna innan du använder dem första gången. Då håller de längre.

Håll skinnskor snygga

Använd skokräm i samma färg som skorna med jämna mellanrum för att hålla skorna blanka och snygga. Detta ger samtidigt ett ytligt skydd av lädret mot smuts och väta. För att vårda lädret ännu mer bör du använda en lite fetare kräm såsom skofett eller läderbalsam ett par gånger om året.

Impregnering

Trots revolutionerande material som GoreTex™ så finns det inga helt vattentäta skor förutom gummistövlar. Det finns däremot material som är mer eller mindre vattenavstötande, och du kan bidra till detta genom att impregnera skorna med impregneringsspray innan du börjar använda dem.

Spraya ordentligt i sulkanten och lite lättare sprayduschar över resten av skon.

Byt skor ofta

Skor behöver också vila, så bär inte samma skor dag ut och dag in. Två par räcker som tre om du har möjlighet att ha flera olika par att alternera mellan.

Behåll formen

För att behålla formen på dina skor bör du använda skoblock i cederträ.

Blöta skor

Torka alltid genomblöta skor i rumstemperatur. Aldrig över element, i torkskåp, hårtork, värmepistol eller med andra kreativa värmekällor.

Tidningspapper fungerar bra, men bäst är skoblock.

Grova skinnskor

Bör fettas in innan du börjar använda dem med skofett, finns olika varianter. Fetta in dem några gånger om året, ett ganska tunt lager, låt det suga in ordentligt (30+ min) sedan borsta bort det överflödiga med en tagelborste.

Mocka

Mockaskor är känsliga för fukt, så är det spöregn ute låt dem stå kvar hemma. Det går att impregnera även mocka. Har du fått fläckar på mocka tar du bäst bort dem med ett rengöringsgummiblock.

Mycket smutsiga och leriga skor

Om du varit ute i leråkern med finskorna så låt dem torka (med lera och smuts på). När det torkat pillar du försiktigt bort den grova smutsen, borsta sedan bort löst material. Använd en lätt fuktad trasa för att få bort det sista. Torka av helt, och putsa upp/impregnera/fetta in dem beroende på vilken typ av sko det är.

Sneakervård

Impregnera dina sneakers innan du börjar använda dem. Om de blir smutsiga gör rent dem med en mild tvållösning. En gammal tandborste brukar fungera mycket bra för att försiktigt skrubba bort fläckar.

Efteråt, torka av försiktigt med trasa eller svamp. Om du har vita sneakers som blivit lite slitna i färgen så har vi en vit täckande skokräm speciellt framtagen för sneakers.

Dålig lukt

Har dina skor tendens att lukta illa på grund av fotsvett så finns två enkla tips. Det första är att byta strumpor och skor oftare än du brukar. Använd inte samma skor två dagar i rad. Det andra är att använda skodeo och skoblock i cederträ. Cederträ tar upp fukt och lukt effektivt!

Tvätta aldrig skor i tvättmaskin!

Trots detta samtida husmorstips som ofta ger ett par bländande vita träningsskor så är det här ett säkert sätt att skriva ner livslängden på sina skor. Det som vanligtvis händer är att det kryper ner vatten i sömmar och dylikt som inte riktigt torkar ur. Det resulterar i sin tur i att gummi och syntetmaterial efter ett tag kan börja ruttna, och då har du mer luktproblem än bara fotsvett. Limfogar kan också spricka. Skor som blivit tvättade i tvättmaskin kan inte reklameras, då leverantörerna i sina skötselråd avråder att tvätta skorna i maskin.

Köp skor i vår e-butik

Högkvalitativa skor från Loake, R.M.Williams m.fl.

Skovårdsprodukter


Använd rätt skovårdsprodukt till rätt sko. Vi har de produkter du behöver för att vårda dina favoriter!